İnternet ortamında ziyaret ettiğimiz neredeyse her internet sayfası, bizlerin belli başlı bilgilerini topluyor. Mesela, Google bile kullanıcılarına alakalı reklamlar sunabilmek için ve başka alanlarda kullanabilmek için sürekli takip ediyor. Peki, bunu neden video oyunları yapmasın? Tabii ki yapıyor. Video oyunları, oyuncuları takip ediyor; hatta bunu çevrim içi olmayan oyunlar bile yapıyor. Peki, neden? Yani, bir video oyunu geliştiricisi, neden oyunu oynayan oyuncuların bilgisini toplamak isteyebilir ki? Bu sorunun cevabını, yazımızın devamında sizlere vereceğiz.
Cook, Serve, Delicious! 2 oyununun geliştiricisi, sorumuzu cevaplıyor
PC Gamer, geçtiğimiz gün yayımladığı bir makale ile sorumuza cevap olabildi. PC Gamer ekibinden bir isim, yakın geçmişte düzenlenmiş olan bir video oyunu etkinliği sırasında Cook, Serve, Delicious! isimli yapıtın geliştiricisi ile muhabbet etme imkanı buldu. Bu muhabbet sırasında, Cook, Serve, Delicious! oyununun geliştiricisi, oyuncuların gizliliği hakkında oldukça ilginç yorumlarda bulundu. Bu sırada, Cook, Serve, Delicious! üzerinden oyuncuların üzerinden bilgiler toplandığını ve neden böyle bir bilgi toplandığını belirtti.
Açıklamalara göre Cook, Serve, Delicious! 2 oyununda önemli bir sorun bulunuyordu. Bu oyunun tek kişilik geliştirici ekibi, her bölümü kusursuz yapmak istiyordu ama işin içinde 400 bölüm olduğu için, her bölümü tek tek kusursuz hale getirmek oldukça zordu. Bu yüzden de oyunun geliştirici ekibi, gerçek dünyadaki yemek tariflerine bakarak, oyunundaki bölümlerin süresini ayarladı. Kağıt üzerinde hiçbir sorun olmayabilir ama Cook, Serve, Delicious! 2 piyasaya sürüldükten sonra, oyuncuların bu yapıtta ilerlemesi oldukça zor olmaya başladı. Belli ki gerçek dünyadaki yemek tariflerinin süresi, oyuna uymamıştı.
Cook, Serve, Delicious! 2 oyununun geliştirici ekibi aynı zamanda Microsoft cephesinde de geçmişte çalışmıştı. Bu çalışma deneyimini kullanan geliştirici, oyunu üzerinden insanların bilgisini toplamaya başladı. Toplanan bu bilgiler ile oyunun bölümleri tekrar düzenlendi ve kusursuza yakın bir tasarım, tekrar oyunculara sunuldu. Cook, Serve, Delicious! 2 oyununun geliştiricisi, Cook, Serve, Delicious! 2 üzerinden oyuncuların belli başlı bilgilerini toplayarak, kendi oyununu başarılı bir şekle sokmaya çalıştı. Bu geliştirici tabii ki oyuncuların kişisel bilgilerini toplamadı, oyunun nasıl oynandığı hakkında bilgiler topladı ve bunu olumlu bir şekilde kullanmayı da başardı.
Tabii ki her video oyunu Cook, Serve, Delicious! 2 kadar masum olmayabilir ama şimdi de durduk durmadık yere farkı oyunlara, farklı isimlere çamur atmak pek de mantıklı olmayacaktır. Yine de video oyunu sektörüne gelen olarak baktığımız zaman; özellikle bağımsız geliştiriciler, sadece ihtiyacı olduğu kadar bilgi topluyor. Daha büyük şirketlerin ise neler yaptığını bilemiyoruz. Umuyoruz ki gelecekte bir fikir sahibi olabiliriz.