Video Oyunları Üzerinden Oyuncuların Kişisel Bilgileri Toplanıyor mu?

Sizlere daha önce sunduğumuz iki yazımızda, video oyunu geliştiricilerinin neden oyuncuların bilgilerini topladığını; oyunculardan hangi bilgilerin toplandığını belirtmiştik. Gizlilik ile alakalı yazı serimizin en sonunda ise oyuncuların kişisel bilgilerinin gizliliğinden bahsedeceğiz. Eski yazılarımızda belirtmiştik, video oyunları üzerinden gayet masum bilgiler toplanıyordu ama ya daha farklı video oyunları, oyuncuların daha farklı bilgilerini topluyorsa? Oyuncuların gizliliği tehlikede olabilir mi? Bu sorunun cevabını PC Gamer sayesinde öğrenebiliyoruz.

Video oyunları yüzünden oyuncuların gizliliği mi tehlikede?

Biraz önce de dediğimiz gibi, haberimizde sizlere sorduğumuz birçok sorunun cevabını PC Gamer sayesinde öğreniyoruz; bu ekip, birçok video oyunu geliştiricisi ile gizlilik konusunu tartışı. Sonuç olarak ise birçok geliştiricilerin, oyuncuların gizliliğine önem verdiği ortaya çıktı. Peki, bir geliştirici, neden oyuncuların gizliliğine sebepsiz yere önem versin ki? Tabii ki sebepsiz değil. İnternet aleminde insanların gizliliğini koruyan oldukça etkili ve gizlilik hırsızları için korkutucu bir yasa bulunuyor. Bu yasa yüzünden gizlilik ile alakalı her şey internet aleminde yola gelmiş durumda. Bu yüzden de video oyunları, gizlilik açısından çoğu zaman güvenli diyebiliriz.

7trh91i7eh55b52b54646f61936a04 - Video Oyunları Üzerinden Oyuncuların Kişisel Bilgileri Toplanıyor mu?

Peki, bu tür kaygılar nasıl ortaya çıktı? Geçmişte ortaya bazı haberler atılmıştı. Bu haberlere göre birçok büyük video oyunu, PC üzerinden oyunu oynayan oyuncuların bilgisayarınıza sızıyordu ve, “spyware” misali oyuncuların bilgisayarına yerleşiyordu. Oyuncuların bilgisayarına sızan spyware sayesinde üçüncü parti şirketlere oyuncuların kişisel bilgileri satılıyordu. Bu çirkin hareket daha sonra ortaya çıkmıştı ve birçok büyük geliştirici ekip, oyunlarına çeki düzen vermişti.

Bahsetmiş olduğumuz bu spyware, Red Shell isimli bir sistem üzerinden oyuncuların bilgisayarına giriyordu. Red Shell isimli bu sistem; Firaxis Games, Creative Assembly, ZeniMax Online Studios gibi stüdyolar tarafından kullanılıyordu. Evet; Sid Meier’s Civilization VI, Total War Saga: Thrones of Britannia ve The Elder Scrolls Online isimli video oyunlarının geliştirici ekiplerinden bahsediyoruz. Red Shell sayesinde birçok geliştirici ekip, oyuncuların internet üzerinde nerelerde gezindiğini, hangi reklamlara tıkladığını takip edebiliyordu.

Dediğimiz gibi, günümüzde bu gizlilik olayları çok daha sakin bir şekilde işliyor ama Steam harici platformlarda bulunan bazı video oyunları, Red Shell ve benzeri uygulamaları kullanmaya devam ediyor. Red Shell, artık Steam üzerindeki oyunlarda bulunmuyor çünkü Valve, bu konuda oldukça katı. Zaten katı da olunulması gerektiğini düşünüyoruz.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

c86mqf4fky55b52b5464c76f76e73c - Video Oyunları Üzerinden Oyuncuların Kişisel Bilgileri Toplanıyor mu?

Bir Yorum Yazın