Black Mirror – Bandersnatch benzeri Oyunlar

Eğer Netflix’in hikayeye yön verdiğiniz yapımı Black Mirror: Bandersnatch benzeri oyunları merak ediyorsanız listemize bir göz atmalısınız.


Black Mirror: Bandersnatch, hem oyun severleri hem de dizi severleri bir araya getirdi. Netflix için yapılan ve “kendi maceranı kendin seç” tarzında olan bu oyun, seyircilerde ve oyuncularda çok fazla ilgi uyandırdı. Sizi, mümkün olan birçok sona hazırlayan bu oyun, sizi tamamen uykusuz bırakacak ve ekran karşısına kilitleyecekmiş gibi gözüküyor.



“Kendi maceranı kendin seç” tarzındaki oyunlar 40 yılı aşkın süredir – ilk olarak rol yapma – frp – oyunlarında gözüktü – hayatımıza girmiş durumda ve popülerliği zaman zaman düşse de, yeni tür oyunlar ile tekrar tekrar sürekli gündeme gelmekte.

1990’ların başlarında videoların görüntü kaliteleri iyileşmeye başladıktan sonra etkileşimli videolar çekilmeye başlandı. Bu etkileşimli videoların senaryolu oyunlarla birleştirilebilir olduğu keşfedildikten sonra da etkileşimli oyunlar kısa sürede oldukça popüler oldu. “Kendi maceranı kendin seç” tarzındaki oyunların temeli bu şekilde atılmış oldu.

Bandersnatch, hareketli video parçaları olarak gözükse de bundan çok daha fazlası. Bu yüzden Bandersnatch tarzı oyunlara baktığımız zaman, oyunun hem hikâyesi hem de akıcılığı çok önemli bir hal alıyor.

Aşağıda bulunan listedeki oyunlar Bandersnatch tarzında olan ve Bandersnatch’ı aratmayan oyunların sadece birkaçıdır.

stories untold 1024x576 - Black Mirror - Bandersnatch benzeri Oyunlar

STORIES UNTOLD 

Dört unutulmaz bölümden oluşan Stories Untold, Bandersnatch ile çok benzer özellikler içeriyor. 80’ler tarzında bir bilgisayarın önünde oturuyor olsanız bile, oyun sizi oldukça kendine çekiyor. Ekranda okuduğunuz kelimeler, dış dünya ile olan bağlantınızı tamamen etkileyecek şekilde ilerliyor ve oyun, size arkanızdaki odada bulunan ürpertici yaratığı anlatarak başlıyor.

Birbirini takip eden 3 bölüm birbiriyle tamamen bağlantılı olsa da bunu çok açık ve kesin bir şekilde göremiyorsunuz. Her bölümün kendine has mekaniği, karakterleri ve ayarları var. Ortak sahip oldukları tek şey, heyecanlandırıcı bir bilim kurgu atmosferi. Kendinize sürekli, gördüğünüz şeyin ne kadar gerçek olup olmadığını soracaksınız. Bu hikâyeyi tamamlayacak olan bütün sırlara dikkat ettiğinizden emin olmalısınız.

Buraya tıklayarak STORIES UNTOLD oyununu satın alabilirsiniz.

her story screenshot desktop a 1024x640 - Black Mirror - Bandersnatch benzeri Oyunlar

HER STORY

Bu hikâyedeki göreviniz, polis veri tabanına giriş yaptığınız eski bir masaüstü bilgisayarın önünde otururken, soruşturmanın bir parçası olan bir kadının arşiv görüntülerini izleyerek bir suçu çözmek. Anahtar kelimeleri kullanarak videolarda sahne arayabilir ve hangi kelimelerin ilerlemenize yardımcı olacağını bulmak için yakından dinleyebilirsiniz.

Bandersnatch’daki hikâye ilerleyişini beğendiyseniz, daha önce izlediğiniz videolardan elde ettiğiniz bilgilerin bir anlam çıkarıp çıkarmayacağını göreceğiniz Her Story oldukça ilginizi çekebilir. Her Story, sizi içine çekecek ödüllü bir gizem oyunudur.

Kesin bir cevap bulmayı asla beklemeyin. Kafanızı yastığa koyduğunuz zaman, bu hikâyeyi oldukça fazla düşüneceksiniz.

Buraya tıklayarak HER STORY oyununu satın alabilirsiniz.

zero escape 1024x576 - Black Mirror - Bandersnatch benzeri Oyunlar

ZERO ESCAPE: THE NONARY GAMES

Dokuz yabancı, konumu bilinmeyen bir yere kilitlenir ve ölüm ile yaşam arasındaki oyunun bir parçası haline gelir. Zero Escape oyunları, beklentilerinizi sürekli karıştırma ve oyun içindeki gizemlerle dalga geçme konusunda klasikleşmiştir. Zero kim ve bu insanları neden kaçırdı?

Bu koleksiyondaki oyunlar hakkında oldukça fazla “fan teorisi” mevcut. Yani, Bandersnatch’ın insanları nasıl bir araya getirdiğini düşünürsek, bu oyun serisi için de aynı şeyi söyleyebiliriz.

Etrafta çok fazla çözülecek bulmaca ve kaçış yolu mevcut. Eğer kısa yoldan kaçabileceğini düşünmüyorsan, bulmacaları çözmeye hemen başlamalısın.

late shift 1024x576 - Black Mirror - Bandersnatch benzeri Oyunlar

LATE SHIFT 

Late Shift oyununda, Bandersnatch ile neredeyse birebir olacak şekilde hazırlanmış etkileşimli videolar bulunuyor. Late Shift, gerek senaryosuyla gerek oyun içi grafik kalitesiyle bu türün en iyi oyunlarından biridir diyebiliriz. Oyunun senaryosu, 2009 Sherlock Holmes filminin senaryo yazarı tarafından kaleme alınmış. Bu yüzden oldukça akıcı bir senaryo oyunculara sunuluyor.

Oyunu oynarken; bir matematik öğrencisi olarak, Londra’da yüksek riskli bir soygun yapmaya ya da yapmamaya karar vereceksiniz. Arabayı çalacak mısınız yoksa çalmayacak mısınız? Yaralı kadına yardım edecek misiniz yoksa onu orada mı bırakacaksınız? Genelde büyük ve daha az anlamlı olan kararlar arasında güzel bir denge var ve bu dengeyi sürekli koruyamayacaksınız. Bu kararların hepsi sizi yedi olası sonuçtan birine götürecek.

the stanley parable 1024x576 - Black Mirror - Bandersnatch benzeri Oyunlar

THE STANLEY PARABLE 

İki kapı seçeneği sunulan bu The Stanley Parable’da sağdaki kapıyı mı seçeceksin yoksa soldakini mi? Kapıların arkasında olan şey size söylenirse, bu sizin seçiminizi etkiler mi? The Stanley Parable, sahip olabileceğiniz en akılda kalıcı etkileşimli deneyimlerden birini yapmak için, özgür irade anlayışına sahip bir oyundur. Birincil şahıs olarak sunulan bu oyun; seçim yapma, talimatlara uyma ve yaşamı sürdürmek için oldukça çeşitli yollar içeriyor.

Bandersnatch tarzı oyunları inceledikçe, oyun oynarken hikâyeyi incelemek daha anlamlı bir hal alıyor. Kontrol, seçim yapma ve gerçeklik kavramları tam olarak yerine oturuyor. The Stanley Parable, bu tarz oyunlara ve kavramlara yıllar önce giriş yaptı. Oyun hakkında daha fazlasını söylemek, oyun deneyimini etkileyebilir. Yapacağınız ilk seçim, oyunu oynayıp oynamayacağınız.

pony island 1024x576 - Black Mirror - Bandersnatch benzeri Oyunlar

PONY ISLAND

Pony Island, Bandersnatch’ın etkileşimli videolarının oluşmasına öncülük eden oyunlardan biridir. Bilgisayar oyunlarının nasıl çalıştığını bildiğinizi düşündüğünüz her şeyi, Pony Island ile tamamen silebilirsiniz. Pony Island tamamen kuralları çiğnemek ve onları yok edip şeytan ile kucaklamak için hazır.

İlk olarak, Pony Island; tam zamanında zıplamanızı gerektiren, çok güzel kurgulanmış bir tıklama oyunudur. Ondan sonra oyunun senaryosu kendi kendine ilerlemeye başlar. Görünüşe göre yer altı dünyasının kralı tarafından kurgulanan ve tasarlanan bu oyunda, oyunu bilerek kırmanız ve ondan sonra onarmanız gerekmekte. Oyunun akışına kendinizi kaptıracak ve ekranın başından kalkamayacaksınız.

Buraya tıklayarak PONY ISLAND oyununu satın alabilirsiniz.

i have no mouth 1024x576 - Black Mirror - Bandersnatch benzeri Oyunlar

I HAVE NO MOUTH AND I MUST SCREAM 

Harlan Ellison’un kısa öyküsüne dayanan bu oyunda, çılgınca bir bilgisayar saldırısından kaçmaya çalışan beş işkence görmüş kişiyi takip edeceksiniz. Eğer Bandersnatch, – ya da bütün Black Mirror serisi – teknolojinin hayatımızdaki yerini incelememizi ister ve bize bu konularda önemli sorular sorarsa, bunun sonucu olarak I Have No Mouth, oyununun içerisindeki tekno-cehennem geleceği bu sorular için çok güzel bir cevap olabilir.

Yabancılaşan bir gruba yardım etmek ve “Master Computer”’dan kurtulmak için, onların en karanlık korkularına doğru adım atmanız gerekmekte. Bu korkuların içerisinde; sadistlik, histerik bir fobi ve bunalımlı bir yalnızlık bulunuyor. Bu korkuların hızlıca ağırlaşmasını sağlayabilirsiniz. Psikolojik savaş, vücut korkusu ve tekno-paranoya burada hüküm sürüyor.

life is strange 1024x576 - Black Mirror - Bandersnatch benzeri Oyunlar

LIFE IS STRANGE

Max Caulfield, tesadüfen keşfettiği zamanı geri alma gücünü, okul arkadaşı Chloe Price’ın öldürülmesini engellemek için kullanır. Daha sonrasında ise, beş bölümlük bir doğaüstü olaylar zinciri, oyunun hikâyesini takip eder.

Life is Strange oynayabileceğiniz en iyi ve en modern macera oyunlarından biridir. Eğer sonunda, tahmin ettiğinizden daha farklı hikâye ile biten oyunları veya filmleri seviyorsanız, bu oyun tam size göre. Max olarak verdiğiniz kararlar, sadece oyunun anlatımı üzerine değil, oyunun oynanışı ve senaryosu üzerine de değişikliğe neden olacak.

Buraya tıklayarak LIFE IS STRANGE oyununu satın alabilirsiniz.

doki doki 1024x683 - Black Mirror - Bandersnatch benzeri Oyunlar

DOKI DOKI LITERATURE CLUB

Standart bir görsel romana benzese de – anime kızları dâhil – Doki Doki Literature Club, standart bir roman olmaktan çok uzak. Bu oyunu oynayan neredeyse herkes, oyunun oldukça şaşırtıcı bir hikâyesi olduğu konusunda hemfikir olmuş durumda. Bu konuda oyun biraz rahatsız edici olsa da oldukça masum bir hikâyeye sahip.

Bandersnatch başlangıçta bir programcı hakkında zararsız ve etkileşimli bir film gibi gözükse de, kısa süre sonra insan zihniyle dalga geçmeye başlıyor. Doki Doki’de bu konuda Bandersnatch ile benzerliğe sahip. Hikâye sona erdiği zaman bir daha bilgisayar başına geçmek istemeyebilirsiniz. Ancak endişelenmeyin. Bilgisayarınız zarar görmeyecek.

wargames 1600 1024x512 - Black Mirror - Bandersnatch benzeri Oyunlar

#WARGAMES 

Her Story oyununun yaratıcısından, yepyeni bir şekilde oynanan başka bir canlı aksiyon macera oyunu geliyor. #WarGames’in arkasındaki fikir, oyunun tamamen sizi izleyen etkileşimli bir şov olmasıdır. Eğer bu seni korkutuyorsa veya bu konuda merak ediyorsan, bu tam olarak olması gereken şey. Belki de bu, etkileşimli filmlerin atacağı bir sonraki adımın habercisi olabilir.

Oyun size web kameralarından, akıllı telefonlardan ve bir hacker çetesinin video yayınlarından alınan görüntüleri veriyor. Tüm bunları nasıl izlediğinize göre – en çok neye odaklandığınız –  oyundaki karakterler sezon boyunca şekillenecek. Sonuç olarak, yaptığınız seçimler ile çok fazla ilgili olmayan ancak yaptığınız şeyi gerçekten fark etmediğiniz, etkileşimli bir oyun sizleri bekliyor.

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

c86mqf4fky55b52b5464c76f76e73c - Black Mirror - Bandersnatch benzeri Oyunlar

Bir Yorum Yazın