Güçlü oyun bilgisayarlarının, son teknoloji laptopların, gerçeğe yakın grafiklerin olmadığı dönemlerde, tüm modern video oyunlarının doğum yeri, loş ışıklı, cıvıl cıvıl arcade kabinleriydi. Oyunseverlere başka bir yerde bulamayacakları oyun deneyimleri sundular.
Günümüzde oyun sektörü, konsolların elinde. Arcade kabinlerinin devri çok eski zamanlarda kaldı. Günümüzde daha çok basit eğlence amacı ile oynanan oyunlar haline geldiler. Zamanında bu makinelerin önünde, elimde fişlerle beklediğim günleri hatırlıyorum. Kabul, grafikler bu kadar kaliteli değildi ama oyunlardan aldığım zevki bugün bile hatırlıyorum.
Neoynasak sitesi olarak bu yazımızda sizler için gelmiş geçmiş en iyi arcade oyunlarını bir araya toplamak istedik. Umarım sizler için eğlenceli bir yazı olur.
Donkey Kong (1981)
Mario oyununu seviyor musunuz?
Eğer cevabınız “evet” ise, bu ve benzeri oyunların çıkış noktası olan 1981 yapımı Donkey Kong oyununa bir göz atmalısınız. Mario’da gönlümüzü fet eden çeşitli bulmacaların çözülmesi, engellerin geçilmesi gibi özellikler bu oyun ile hayatımıza girmişti.
Guitar Freaks (1998)
Guitar Hero ve Rock Band tarzı oyunları severek oynuyorsanız, işte bütün bu oyunların çıkış noktası. 1998 yapımı Guitar Freaks.
Gerçek gitar telleri yerine plastik butonlara basmayı tercih ettiğimiz dönemler bu oyun ile hayatımıza girdi.
Mercs (1990)
Şayet bir komando olup, önümüze çıkan her şeye çılgınlar gibi ateş etmeyi seviyorsanız işte sizin oyununuz. 1990 yılında piyasaya çıkan Merc, önümüze geleni yakıp yıktığımız bir savaş alanına götürüyordu bizleri.
Zaman içerisinde oyun bir çok konsolda hayat buldu. Aksiyon-savaş oyunlarının atalarından birisi konumunda olan oyun bugün bile oynanabilir durumda.
Galaxian (1979)
Kim ne derse desin gelmiş geçmiş en havalı oyun ismine sahip Galaxion. Hani bazı oyunlar için “deliler gibi” oynamak tabiri kullanılır ya…İşte bu tabir hiç bir oyuna olmadığı kadar yakışır Galaxian’a.
Space Invaders ile doğmuş olan fikrin mükemmel bir evrimi olan Galaxian, ikonik ses efektleri ile üzerimize gelen uzaylı düşmanları yok ettiğimiz bir arcade oyunuydu.
Ninja Kaplumbağalar (1989)
Ninja Kaplumbağların çizgi filmini bilmeyen yoktur. Pizza düşkünü dört kaplumbağa ve onların ustaları olan bir fare. Evet, evet, hepimiz yakından biliyoruz.
Çocukluk kahramanlarımız olan Ninjalar güzel bir arcade oyununda da karşımıza çıkmışlardı. Belki inanmayacaksınız ama lisanslı oyunlar bir dönem çok iyiydiler. Konami’nin Teenage Mutant Ninja Turtles oyunu da bunun en iyi örneklerinden birisiydi. Oyunun sunduğu çok yönlü kombo sistemi ise arcade oyunlara yeni bir soluk getirmişti.
Simpsonlar (1991)
Tıpkı Kaplumbağalar oyunu gibi, Konami The Simpsons ile de lisans aldı ve sevilen çizgi filmi 4 oyunculu bir dövüş oyununa dönüştürdü. Biz ve arkadaşlarımız Maggie’yi kurtarmak için Homer, Marge, Bart ve Lisa olarak görevleri yapmaya başlamıştık. Çizgi film görselleri ile çok güzel görünen komik animasyonlar, son derece başarılıydılar. Bunun yanında oyunun son derece kanlı geçtiğini belirtmeden geçmeyelim. Bu makineye jeton girmeden tamamlanan atari salonu ziyareti azdır.
X-Men (1992)
X-Men ile Konami, Turtles ve The Simpsons ile başladığı sanatı mükemmelleştirdi. Bir değil, iki değil, tam 6 oyuncu olarak Magneto’nun çetesini, X-Men kahramanları olarak perişan etmemize imkan vermişti.
Oyun içinde bize sunulan güç geliştirme seçenekleri ise Konami’nin arcade dünyasına kazandırdığı yepyeni bir özellik olarak ortaya çıkmıştı. Yine bu oyunda seçtiğimiz kahraman ile yapabileceğimiz komboların sayısı da gözle görülür bir şekilde artmıştı.
Altın Balta (1989)
1989 yılında yayınlanan Altın Balta oyunu SEGA firması tarafında yaratılan bir şaheserdi dersek, çok da yanılmış olmayız.
Her biri kendi benzersiz büyülü güçlerine sahip üç unutulmaz kahraman seçebiliyorduk. Dev kanatları ile uçan kötü kalpli kartalı katletmek için çıktığımız serüvende iskelet savaşçılar ile unutulmaz dövüşler yaşamıştık.
Altın Balta oyunu yana doğru kaydırmalı oyunların atası niteliğindedir. Oyunun en ilgi çekici yönü ise sonu… Eğer bilmiyorsanız denemenizi tavsiye ederim. Büyüyü bozmayalım ama İnception tadında bir son sizleri bekliyor.
Bayan Pac-Man (1981)
Pac-Man kültürel ilgi odağı olabilir, ama aslında daha iyi bir oyun olan; Bayan Pac-Man. Daha fazla labirent türü, rastgele hayalet hareketi ve esnek çözüm yolları ile öncekinden daha eğlenceli olan daha adil bir oyundu.
Virtua Polis 2 (1995)
Virtua Cop 2, polisleri ve soyguncuları bir sonraki seviyeye taşıyan bir SEGA oyunudu. Bizlere sunduğu teknik yeniliklerle günümüzün en gelişmiş av tüfeği oyunlarının da atası olarak görebiliriz bu oyunu.
Oyunun bize sunduğu farklı gelişim yollarında ilerleme imkanımız vardı. Atış yaparken dikkat etmemiz gereken son derece hassas dengeler vardı. Bunun yanında oyun zamanına göre son derece gelişmiş olan 3D görselleri ile öne çıkmıştı. SEGA bu oyunlar arcade oyunlar dünyasını resmen sallamıştı.
Ölülerin Evi 2 (1998)
Lightgun oyunları iyidir. Bir lightgun oyunundan daha iyi olanı biliyor musun? Zombiler ile ilgili bir lightgun oyunu! Virtua Polis oyununun planını alıp ona yepyeni bir makyaj veren House of the Dead 2’nin çılgın canavarları, hızlı tempolu aksiyonu ve akılda kalıcı harikası sesleri ile bugün bile akıllarda. Oyun o kadar popüler bir hal aldı ki; çok kısa bir süre sonra House of the Dead 3 piyasaya çıktı.
Şimdilik bu kadar nostalji yeter. Sizlere gelmiş geçmiş en iyi arcade oyunlarının bir listesini hazırlamaya çalıştık. Bu oyunların bir çoğuna hala erişebiliyoruz. İlginizi çeken oyunlara en azından bir şans vermenizi tavsiye ederim. Kim bilir belki de tahminlerinizden çok daha fazla eğlenirsiniz.