Bilgisayar oyunlarının insanlar üzerindeki etkilerinin olumlu mu yoksa olumsuz yönde mi olduğuna dair tartışmalar yaklaşık 30 yıldır devam ediyor. Müzik dinlemek, televizyon izlemek ve hatta roman okumak bile bazen bu tarz tartışmaların konusu olabiliyor.
Bu konularda çokça fazla olan araştırmaları okuduğumuz zaman, bilgisayar oyunlarının olumlu ya da olumsuz birçok etkisini görüyoruz.
Medya tarafından daha ilgi çekici olduğu için olumsuz etkileri sürekli karşımızda görüyoruz. Bağımlılık, saldırganlık, obezite ve fiziksel fonksiyonların kötü etkilenmesi, bu olumsuz etkilerden birkaçı. Ancak bilinçli bir şekilde bilgisayar oyunu oynamanın, oldukça fazla olumlu etkisi de bulunuyor.
Bu yazımızda, bilgisayar oyunu oynamanın beyinsel fonksiyonlar üzerindeki olumlu etkilerinden bahsedeceğiz.
Bilgisayar oyunlarının olumlu etkileri küçümsenmeyecek seviyede
Az önce de bahsettiğimiz gibi, bu konuda oldukça fazla bulunan araştırmalara bakıldığı zaman, bilgisayar oyunlarının eğitimsel ve tedavi alanında oldukça ciddi olumlu etkileri olduğunu görebiliriz. Bu etkilerden bazı örnekler verecek olursak; insanların olaylara karşı daha hızlı reaksiyon vermesi, el-göz koordinasyonunun gelişmesi gibi sonuçlar üzerine yoğunlaşabiliriz. Yapılan bir deneye göre, iki ve üç boyutlu nesneleri yerleşmesi gereken yerlere yerleştirmek, dönmesi gereken açılarla nesneleri döndürmek gibi yeteneklerin, bilgisayar oyunları oynayarak çok daha fazla geliştiği kanıtlanmıştır.
Ulusal Bilimler Akademisi’nde çalışan Vikranth Bejjanki ve meslektaşlarının birlikte yaptığı birçok deney ve yayımladıkları makaleleri incelediğimiz zaman yukarıda bahsettiğimiz örneklerin çoğaltılabileceğini de görüyoruz. Yeni yayımladıkları makalelerinde, 3 boyutlu ve hızlı tempolu aksiyon oyunlarının; oyuncuların algı, performans, dikkat gibi özelliklerini artırdıklarından bahsettiler.
Bilgisayar oyunu oynamak algıyı geliştiriyor
10 ila 14 kişilik oyuncu gruplarına yapılan testlere göre, tecrübe sahibi oyuncuların, tecrübesiz oyunculara göre “desen algılama” konusunda oldukça fark yaratıcı üstünlükleri olduğu kanıtlandı.
Başka bir deneyde ise, bu tecrübesiz oyunculara 50 saatlik bir oyun eğitimi verildikten sonra, bu algılama yeteneklerinin oldukça yükseldiği de ortaya çıktı.
Eğitim alanında da, bilgisayar oyunları kullanarak birçok deney ve test yapıldı. Uzun süre bilgisayar oyunu oynayan, tecrübeli oyuncuların, tecrübesiz oyunculara göre anlatılan ders veya çalıştıkları konular üzerinde algılarının çok daha yüksek olduğu ortaya çıktı.
Video oyunları, oyunların türüne göre farklı cinsiyetlere, farklı yaş gruplarına ya da farklı etnik kökenlere hitap edebiliyor. Eğer tarzınıza uygun bir oyun oynuyorsanız, bu gayet iyi bir deneyim olabilirken; eğer yanlış bir oyun seçerseniz, oyun deneyiminiz, psikolojik olarak veya stres açısından oldukça kötü bir deneyime dönüşebiliyor.
Bilgisayar oyunu oynamak iletişimi güçlendiriyor
Bazı oyunların, etkileşim ve iletişim açısından da oldukça büyük olumlu etkileri var. Çevrim içi ve arkadaşlarınızla birlikte oynamanız gereken oyunlar, takım oyunu ve takımınızdaki arkadaşlarınızla iletişim konusunda size oldukça önemli özellikler katıyor.
Simülasyon türündeki oyunlar ise, askeri alanlarda veya eğitim alanlarında oldukça fazla tercih ediliyor. Pilot eğitimlerinde kullanılan uçuş simülasyon oyunları ve askeri alanlarda kullanılan savaş simülasyon oyunları oldukça popüler.
Bilgisayar oyunları oldukça ilgi çekici özelliklere sahip olduğu için, tedavisel alanda da kullanılabilir. Bazı araştırmalar, kemoterapi gören çocuklar eğer bilgisayar oyunları oynarlarsa, daha az ağrı kesiciye ihtiyaç duyduklarını göstermiştir.
Bilgisayar oyunlarını bilinçli bir şekilde ve bağımlılık yaratmayacak derecede oynamak oldukça önemli olumlu etkilere sahip. Eğer bir oyunun sizin üzerinizde bağımlılık etkisi yarattığını veya stres açısından kötü etkilediğini düşünüyorsanız, buna bir önlem almalısınız.