Project Scarlett hakkında bilinmesi gerekenler

Google’ın yeni oyun teknolojisi olan Stadia’yı duyurmasından sonra, oyun dünyasında her geçen gün yeni bir teknoloji duyulmaya başlandı.

Bulut oyun hizmetleri, oyun dünyasında oldukça önemli bir yere sahip. Bulut oyun hizmeti konusunda önceden çalışmaları olan büyük oyun şirketleri, bu çalışmaları yükseltmeye başlarken; bu konuda hiçbir çalışması olmayan şirketler de, bulut oyun hizmetleri tarafına yöneldiler.

Microsoft’un daha önceden xCloud isimli bir yayın teknolojisi bulunuyordu. Oyun dünyasının bu kadar hareketli olmasından ötürü, Microsoft yeni bir çalışma başlattı.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen E3-2019 fuarında, Microsoft kendi sırasında Project Scarlett isimli bir projeden bahsetti.

Bu yazımızda, Project Scarlett’in ne olduğundan bahsedeceğiz.

xbox_chip_pad-1024x576 Project Scarlett hakkında bilinmesi gerekenler

Project Scarlett nedir?

Project Scarlett, Microsoft tarafından “oyunun geleceği” olarak nitelendiriliyor. Yeni nesil Xbox olan Project Scarlett’in tam ismi, Xbox Project Scarlett.

Yeni nesil ve daha güçlü olan AMD donanımları etrafına kurulan Project Scarlett, Navi grafik mimarisi ve Zen 2 işlemci kullanıyor. Scarlett’in asıl amacı, oyunlardaki bekleme süresini mümkün olduğunca minimuma indirmek ve oyunları mümkün olduğunca hızlı yüklemek.

Microsoft’un çalışanlarının E3-2019 etkinliğinde yaptığı açıklamalara göre; Project Scarlett, şu an dünya üzerinde bulunan en güçlü konsol olan Xbox One X’ten 4 kat daha iyi performans gösteriyor ve bekleme süresi 4 kat daha az. Aynı kişiler bu değişimi “Microsoft’un konsol tarihindeki en büyük gelişim” olarak nitelendiriyorlar.

E3-2019 fuarında yapılan Xbox Project Scarlett tanıtımında, 120FPS görüntü kalitesi ve 8K çözünürlük olacağı gözüküyor. Aynı zamanda Xbox Project Scarlett’de ışın izleme teknolojisi de destekleniyor olacak. Bir Microsoft çalışanı “daha önce görülmemiş bir çerçeve oranının” sözünü verdi. Bilgisayar donanımlarına göre çok daha iyi deneyim sunacak olan Xbox Project Scarlett, 8K çözünürlük ve 120FPS görüntü kalitesiyle birlikte muhteşem bir görsel deneyime hazır olmamız gerektiğine işaret ediyor. Performans konusunda da iddialı olan Project Scarlett, daha önce görülmemiş bir görsel deneyimle beraber daha önce görülmemiş bir performans deneyimi de sunacağını söylüyor.

Xbox-Wireless-Controller-010-1024x576 Project Scarlett hakkında bilinmesi gerekenler

Project Scarlett ne zaman piyasaya sürülecek?

Piyasaya sürülme konusunda henüz kesin bir tarih bulunmayan Project Scarlett, muhtemelen PS5 ile aynı zaman diliminde çıkacak. Kasım veya Aralık 2020’de piyasaya sürülmesi beklenen Project Scarlett’in tüm gelişmeleri, 2020 Christmas’a kadar tamamlanmış olacak.

Project xCloud nedir?

Project xCloud, Mart ayında piyasasya sürülen ve şuan aktif olarak kullanılabilir olan bir yayın akış platformudur. Xbox’un patronu olan Phil Spencer’in sözlerine göre; Xbox konsolunu bir xCloud sunucusu ile bağlayabilir, oyunlarınızı bu şekilde yayınlayabilirsiniz ve bu sunucuya bağlı olan cihazlarınızı kontrol edebilirsiniz.

Project xClod’un ne kadar güçlü ve popüler olabileceği konusunda yorum yapabilmek şuan için çok zor. Aynı türde bir servis olan Google Stadia’nın da gelecek aylarda piyasaya sürülecek olduğunu düşünürsek, rekabet oldukça kızışacak gibi duruyor.

Dünyaca popüler olan ve oldukça yüksek bütçelere sahip olan bu şirketlerin kendi aralarında bu şekilde rekabetlere giriyor oluşları, oyun piyasasını da oldukça hareketlendiriyor.

Bulut oyun ve yayın akış platformlarının aralarındaki rekabet sonucu hangi servisin daha popüler olacağını önümüzdeki günlerde hep beraber göreceğiz.

xbox-scarlett-release-date-news-speculation-rumours-1024x576 Project Scarlett hakkında bilinmesi gerekenler

Xbox Project Scarlett için henüz kesin olarak belirlenmiş bir fiyat duyurusu yapılmadı. Xbox One ilk çıktığı zamanlarda PlayStation’a göre daha yüksek bir fiyatla çıktığı için oldukça tepki gösterilmişti ve satışları çok az olmuştu. Microsoft’un aynı hatayı yapıp yapmayacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz.

 

 

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?

Bir Yorum Yazın